Skip to content
Voor professionals
Country/region
Country/region
Language
Language
66C2B6EB-DFF2-42C7-84D7-EE51BB2A4D86
Stapes – the coolest bone in the human body

Stapes - het coolste bot in het menselijk lichaam

Wist je dat de volwassen mens meer dan 206 botten in hun lichaam heeft? Hiervan zijn de kleinste en lichtste de stapels. De stapels zijn een van de drie kleine botten die de ‘Ossicles’ in het middenoor vormen.
Wist je dat de volwassen mens meer dan 206 botten in hun lichaam heeft? Hiervan zijn de kleinste en lichtste de stapels. De stapels zijn een van de drie kleine botten die de ‘Ossicles’ in het middenoor vormen.
>

Deze kleine botten zijn de eerste in ons lichaam die uitharden en zijn volledig ontwikkeld tegen de tijd dat we geboren zijn! Bijna zwevend in de ruimte, worden ze opgehangen in ons middenoor, een met lucht gevulde holte, door een reeks kleine spieren en ligamenten.

Wat doen de stapes?

De malleus (hamer), incus (aambeeld) en stapes (stijgbeugel) werken samen en vormen een trillingsketen om geluid van het trommelvliesmembraan (ons trommelvlies) door te geven tot de vloeistof van ons binnenoor. De stapes is de laatste in het proces van deze kleine botten die het middenoor met het binnenoor verbinden.

Wat gebeurt er als geluid je oor bereikt?

Wanneer een geluid in ons oor reist, raakt het het trommelvliesmembraan eerst waardoor zijn trommelachtige oppervlak naar voren bewoog. Dit begint de trillingsketen aan de andere kant, van de malleus, tot de incus en uiteindelijk de stapels.

De stapels duwen tegen een ander, zeer dun membraan (het ovale venster) waardoor de vloeistof in ons slakkenhuis bewegen. Dit verandert het geluid van een trilling in een elektrische impuls die vervolgens naar de hersenen kan worden gestuurd om het te vertellen wat we horen.

De rol van de gehoorzalen

Werken niet alleen de ossjes om geluid over te dragen, ze maken het ook luider. Het trommelvlies heeft een oppervlakte dat veel groter is dan het kleine gebied van de stapels ‘voet’ dat het geluid overbrengt naar het ovale venster. Dit betekent dat de trillingskracht aan het einde van de oossiculaire keten groter is dan wanneer deze binnenkwam.

Hoewel over het algemeen behoorlijk beschermd, zoals elk bot, kunnen onze ossicles breken. Dit kan een gehoorverlies creëren, hetzij permanent of tijdelijk.

ossical keten discontinuïteit is de term die professionals gebruiken om alles te beschrijven dat onze ossicles ervan weerhoudt correct te werken. Dit kan een genetische aandoening zijn die ervoor zorgt dat de gehoorvordering samengaat, een klop naar het hoofd dat ze buiten zijn plaats verplaatst, of een infectie of vloeistof in onze middenoorholte die hen voorkomt dat ze goed bewegen.

Hoewel deze aandoeningen meestal kunnen worden voorkomen en beheerd, kunnen ze ook lastig zijn om te diagnosticeren. Daarom is het belangrijk om uw gehoor regelmatig te laten controleren.

Hoe vaak moet u uw gehoor laten controleren?

Hoewel we misschien niet specifiek een probleem met onze OSSHILLES verwachten, is het nog steeds erg belangrijk om uw hoorzitting regelmatig te controleren. Een basisbeoordeling wordt aanbevolen als u enige blootstelling hebt gehad aan luide geluiden, als u een familiegeschiedenis hebt van gehoorverlies of zodra u een wijziging begint op te merken. Een basisbeoordeling is altijd nuttig, maar wordt het meest aanbevolen na ongeveer 40-50 jaar oud. Hierna kunnen reguliere gehoorcontroles u helpen ervoor te zorgen dat u niet mist.

Screeningstools zoals Audeara, kunnen worden gebruikt om wijzigingen in de loop van de tijd bij te houden en eventuele wijzigingen te programmeren die zich voordoen om ervoor te zorgen dat u het meeste uit uw muziek en entertainment haalt.

lees meer over Audeara, of neem contact op met een van onze gewaardeerde kliniekpartners < span> hier.