Beoordeeld door Ian O'Brien
onderzoeksaudioloog, Audeara
hoofdmuzikant, The Queensland Symphony Orchestra
Ik houd de Canadese audioloog Marshall Chasin op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk voor mijn ontdekking van audiologie. Vele jaren geleden (terwijl ik probeerde erachter te komen waar het rinkelen in mijn oren over ging) verslond ik zijn eerste boekmuzikanten en de preventie van gehoorverlies terwijl ik in de bibliotheekstapels zat. Ik was meteen verslaafd aan de conversatiestijl, inzicht en duidelijke uitleg van enkele behoorlijk lastige onderwerpen. Het was ook het enige boek dat was gewijd aan muzikanten en destijds horen. Het vertelt dat de enige substantiële boeken over dit onderwerp sindsdien allemaal zijn geschreven door Chasin.
Muziek en hoortoestellen (een klinische aanpak) draagt bij aan zijn langlopende serie die zich bezighoudt met de verschillende aspecten van muziek, muzikanten en horen. Deze keer rond het werk is voornamelijk gericht op audiologen die de ervaring van muziek voor hun klanten willen verbeteren, of het nu gaat om muzikanten of degenen die gewoon genieten van muziek.
Chasin behandelt de basis in de eerste hoofdstukken, met een opfriscursus over de akoestische eigenschappen van verschillende instrumentfamilies en de primaire dynamische en spectrale verschillen tussen spraak- en muzieksignalen. Vergezeld door eenvoudig toegankelijke online geluidsbestanden, herzien terwijl onderweg een paar vragen wordt verduidelijkt. Het inzicht van Chasin hier wordt geïnformeerd door zowel ervaring als experimenten, hoewel een robuuster wetenschappelijk onderzoek van sommige onderwerpen welkom zou zijn geweest. Dit is met name het geval met betrekking tot de timbrale wijzigingen in instrumenten over hun dynamische bereik, waarbij de zeer kleine steekproefgroottes onvoldoende zijn om rekening te houden met belangrijke variabelen zoals instrumentontwerp en spelerskwaliteit.
Desondanks bereiden deze inleidende hoofdstukken de lezer goed voor op een meer diepgaande verkenning van de beperkingen van gehoorapparaten bij het omgaan met zowel live als opgenomen muzieksignalen, en de impact van spraakspecifieke tools zoals dynamische bereikcompressie en frequentiecompressie/verlagen op muzikale signalen. Dit wordt gevolgd door een reeks praktische klinische tips en hulpmiddelen die kunnen worden getest door audiologen, en dit is waar Chasin op zijn sterkste is, met tientallen jaren van klinische ervaring te zien.
Muziek en gehoorapparaten besluit door een reeks praktische gedachten en ideeën voor technologieontwikkelaars door te stappen om een aantal van de meer kritische tekortkomingen van de hedendaagse hoortechnologie aan te pakken. De laatste woorden komen in de vorm van verzoeken van muzikanten met gehoorapparaten - sommige van deze echo -aanvragen die in klinieken over de hele wereld zijn gehoord, terwijl anderen inzicht geven in meer specifieke problemen, zoals meer gedetailleerde programmeeropties voor muzikanten toestaan of verbindingen mogelijk maken met opname en muziekproductiesoftware.
In het hele boek gaat Chasin in op het frustrerende algemene gebrek aan gepubliceerde onderzoek op dit gebied met puntige oproepen tot verder onderzoek. In feite beschrijft hij niet minder dan 12 projecten die scherpe postgraduates kunnen bezetten op zoek naar praktische, real-world onderwerpen, van identificatie en versterking rond cochleaire dode regio's tot het passen van formules voor specifieke muziekgenres.
De muziekfocus in de klinische praktijk
Muziek is een verbazingwekkende zaak, tegelijkertijd visceraal, ondefinieerbaar en integraal in onze communicatie. Als audiologen is een belangrijk onderdeel van onze rol als communicatiespecialisten ervoor te zorgen dat mensen met gehoorproblemen kunnen blijven genieten en muziek kunnen maken ondanks hun gehoorverlies. Desondanks zijn fabrikanten van hoortoestellen vrij traag geweest in het aanpakken van problemen met betrekking tot muziekversterking. Sommige van de hardware en firmware die centraal staan in de hedendaagse gehoorapparaten is eenvoudigweg niet aan de taak om het uitgebreide dynamische bereik en spectrale respons te beheren dat nodig is om muziek trouw te reproduceren in hoge trouw, laat staan het te versterken met op maat gemaakte algoritmen. Chasin's nieuwste werk roept dit op, biedt clinici praktische oplossingen waar ze bestaan en moedigen onderzoekers en fabrikanten aan om hun spel op te heffen.
Over het algemeen had ik graag meer details gezien over de onderwerpen die worden gepresenteerd in muziek en gehoorapparaten, en misschien een discussie over de snel ontwikkelende technologie geassocieerd met de groeiende 'over -the-counter'-markt in de VS. Dit is vooral actueel met de huidige samenvoeging van echte draadloze stereo -oordopjes met gehoorapparaten en hoe dat in dit veld kan spelen, maar ik denk dat elke goede show zou moeten eindigen met het publiek dat meer wil ... Ik raad dit boek aan voor alle audiologen en kijk uit naar Chasin's volgende aflevering.
herdrukt met toestemming van Audiology Australia .
audiology australia , boekrecensie , gehoorapparaten , music