Met een recente daling van de temperatuur en het koude weer in (tenminste volgens Queensland-normen!), Is het hete onderwerp van gesprek op kantoor deze week (geïnspireerd door 2 dagen van de temperaturen van de sub-20 graden) wanneer het koud is.
Dus om te beginnen, wat is een oorpijn? Otalgie, oorpijn of een oorpijn kan een acuut, chronisch of een willekeurig, eenmalige voorkomen zijn. Het kan worden omschreven als een saaie klop, een scherpe stekende pijn op een ongemakkelijk gevoel van volheid. Al deze kunnen een symptoom zijn van een acute ziekte die medische interventie vereist, maar kan ook een weerspiegeling zijn van harde omgevingscondities of zeer snelle veranderingen in het seizoen. In de zomer komt een oorpijn vaker voor, secundair aan constante blootstelling aan water en zwemmen. In de winter is het vaker de windvlagen en een temperatuurdaling waardoor ze pijn doen.
Onze oren zijn erg gevoelig voor de kou, omdat ze grotendeels onbeschermd zijn van de elementen. Het buitenste deel van het oor (bekend als de pinna) is overwegend kraakbeen zonder de extra isolerende laag vet eromheen. Dit betekent dat het web van zenuwen en vaten die verbonden zijn met onze oren heel dicht bij het oppervlak van onze huid lopen, waardoor ze gevoeliger zijn voor veranderende temperaturen. Deze zelfde omstandigheden kunnen de huid ook irriteren en ontstoken in onze gehoorboeken en soms zelfs ons trommelvlies bereiken (een zeer dun, gevoelig membraan) dat ook pijn en ongemak veroorzaakt.
Anders dan de saaie pijn die we krijgen als we op een winterochtend buiten lopen, kunnen onze oren in de winter meer pijn doen als gevolg van ziekten, waaronder de verkoudheid. De Eustachiaanse buis verbindt de holte van het middenoor met de achterkant van de neus en de keel. Deze verbinding voorkomt een opbouw van slijm en vloeistof in het oor door een pad te laten weglopen. Wanneer we niezen en overbelast zijn, duurt deze vloeistof langer om af te lopen en is het waarschijnlijker dat het in onze oren blijft. Hoewel het allemaal meestal oplost zodra onze verkoudheid begint te verdwijnen, kan dit soms leiden tot een oorinfectie (otitis media) en ongemak. Dit komt vaker voor bij bepaalde groepen (inclusief kinderen) vanwege de anatomie van onze Eustachiaanse buis die veel steiler en gemakkelijker te verwijderen wordt naarmate we ouder worden.
Hoewel koud weer uw gehoor niet direct beïnvloedt, is sommige van de omstandigheden die gebruikelijk zijn tijdens de winter! Het beste wat u kunt doen, is warm blijven, uw handen wassen en chatten met uw huisartsen of audioloog als u zich zorgen maakt over uw oren.